Indoor

Alle leden van de Nederlandse Handboog Bond kunnen deelnemen aan de jaarlijkse Indoorcompetitie. Die competitie wordt georganiseerd voor teams en individuele sporters, en kent 3 fasen. Indoor betekent dat er op 18 meter wordt geschoten in series van 3 pijlen per keer. Daarvoor heeft de sporter 120 seconden tot zijn beschikking.

Fase 1: regio

De eerste fase vindt plaats in de 16 regio’s en vindt plaats tussen week 38 en 31 december. Er worden 7 wedstrijden georganiseerd waarin sporters 30 pijlen schieten (een halve 18m-ronde).

Fase 2: rayon

De tweede fase is het rayonkampioenschap. Voor het individuele kampioenschap plaatsen zich per klasse de 24 beste sporters van het Rayon op basis van de resultaten uit de regiocompetitie. Het RK Indoor is een eendaagse wedstrijd die de regels volgt van de Indoor Match Ronde. Dat betekent dat er een kwalificatie is van 60 pijlen waar de beste 16 sporters zich plaatsen voor de finalerondes. In rechtstreekse duels (sets) rekenen de deelnemers dan met elkaar af tot de winnaar bekend is.

Voor het RK Indoor Teams plaatsen zich de regiokampioen aangevuld met hoogst scorende teams. Meestal nemen er 8 tot 12 teams deel aan de RK Teams.

Bondskampioenschap

De Bondskampioenschappen zijn de grote finale van de indoorcompetitie. Voor het BK Indoor Individueel plaatsen zich sowieso vier rayonkampioenen in elke klasse. Daarna worden die klasses aangevuld met de 23 handboogsporters die het hoogst scoorden in de kwalificatieronde van de rayonkampioenschappen. Het BK verloopt verder zoals eerder ook het RK: kwalificatie en daarna duels.

De Bondskampioenschappen voor Teams nemen in ieder geval de vier rayonkampioenen aangevuld met hoogst scorende teams. 12 teams nemen deel in de hogere klasses. In lagere klasses van het BK Teams gaan 8 teams de competitie met elkaar aan om de titel.